Edit. 16.6.10 ..keräys jatkuu..enemmän tietoa tämän postauksen lopussa.

 

Sytomyssykeräys on kampanja, jonka aikana on tarkoitus kerätä myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoista  johtuen. Tästä kampanjasta saadut myssyt on tarkoitus lahjoittaa Oulun Yliopistollisen  sairaalan (OYS)  sytostaattiyksikköön. 

Minä ja  Lankapirtin Matleena haastamme kaikki käsityötaitoiset Sytomyssykeräykseen. Olemme Matleenan  kanssa molemmat joutuneet virkkaamaan sytomyssyt ystävillemme ja he ovat kovasti ilahtuneet myssyistä.

    1262626681_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvassa on minun viime kesänä ystävälleni virkkaama myssy. Ystaväni ilahtui tosi kovasti kuvan myssystä ja siitä ilosta syntyi ajatus sytomyssykampanjasta, jota olemme sitten Matleenan  kanssa pitkin syksyä ideoineet. Kuvan myssyssä on  lankana SandnessGarnin Mandarin Petit,joka on 100% puuvillaa.

Olemme keskustelleet  asiasta mm. OYS:n syöpätautien ylilääkärin kanssa  ja hän pitää tempausta erittäin hyvänä ideana. Hän sanoi mm. että hiusten lähtö on  yllättävän monen syöpäsairaan naisen mielestä  se kaikista kurjin  rankkojen hoitojen sivuvaikutus! Olemme olleet myös yhteydessä  OYS:n sytostaattiyksikköön ja he vastaanottavat mielellään kampanjaan kertyvät myssyt.

Myssyjä voi tehdä  tästä päivästä eteenpäin aina huhtikuun loppuun asti  ja käymme luovuttamassa myssyt toukokuun aikana OYS:n  sytostaattiyksikköön. Sieltä myssyt jaetaan edelleen lahjoituksena naisille, jotka niitä haluavat ja tarvitsevat. Luovutustilaisuudesta tulee kuvia ja juttua  sitten aikanaan ainakin meidän blogeihin. 

Myssymalli, jonka ohje löytyy  tämän kirjoituksen lopusta, on käyttäjiensä  hyväksi kokema. Se ei ole  kuuma kuten esim. peruukit ja  pysyy hyvin päässä toisin kuin huivit. Jos joku haluaa  tehdä jollain muulla tarkoitukseen sopivalla  mallilla niin toki se  sopii. Kukat ym. koristelut ovat toki kivoja mutta eivät pakollisia. Koosta vinkiksi, että jos jokainen tekee omaan päähän sopivan myssyn/myssyjä, niin silloin saadaan eri kokojakin mukavasti.
Myssyihin on hyvä liittää pieni pahvilappu, jossa on myssyn ympärysmitta.

Tempaustamme saa mainostaa eteenpäin vaikka nappaamalla blogiinsa bloginapin .

                                 1262626760_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Myssyt voi toimittaa osoitteeseen, jonka saa kysymällä sähköpostiosoitteesta  [email protected]. Myssyjä voi viedä myös
Pohjois- Pohjanmaan Käsi- ja taideteollisuus ry:n Käsityökauppa Maakariin  , joka   sijaitsee Oulun keskustassa  Oulun Rautatieaseman vieressä osoitteessa Rautatienkatu 11b. Katso kartta ja aukioloajat TÄÄLTÄ .


Jos asian  tiimoilta herää muuten kysymyksiä, niin laittakaa kommentteja  tai sähköpostia  tulemaan, niin vastaamme kun ehdimme.

Me olemme rakkaiden ystävien kautta kokeneet tämän asia tärkeäksi ja toivommekin runsasta  osanottoa. Käsityötaitoisella  ihmisellä ei mene kauaa yhden myssyn  teossa ja mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokeneelle kanssasisarelle.

Terveisin  Seijasisko ja Matleena Lankapirtistä


    1262627031_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvan perhospipo on Matleenan  virkkaama.

Matleena on saanut idean myssyyn jo vuosia sitten Syöpä-lehdessä olleesta myssystä ja sen pohjalta hän on ohjetta kehitellyt.

Virkattu pipo

n. 50 g puuvilla- tai muuta sopivaa kutittamatonta lankaa.

Hyviä lankoja ovat  luonnonkuituiset langat esim. puuvilla-, puuvilla+silkki- ja bambulangat, joista olen tehnyt ko. myssyjä. Langan paksuudella ei liene kovin suurta merkitystä, mutta ehkä sellainen 2.5- 3.5 mm:n koukulla virkattava on aika hyvä.
Virkkauskoukku langan vahvuuden mukaan

Aloita virkkaamalla parillinen määrä  ketjusilmukoita halutun päänympäryksen verran ja yhdistä ympyräksi piilosilmukalla. 

 1. krs.  Virkkaa valintasi mukaan joko kiinteä silmukka tai pylväs jokaiseen ketjusilmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan/pylvääseen.  Tee aina kerroksen alkuun 3 ketjusilmukkaa = 1 pylväs. 

 2. krs  Virkkaa 1 pylväs joka toiseen ed. kerroksen silmukkaan/pylvääseen, väliin aina 1 ketjusilmukka, siis *1p, 1kjs*  kerroksen loppuun saakka.  Yhdistä taas piilosilmukalla.

 3. ja seuraavat:  *1p ed. kerroksen pylvääseen, 1kjs* kerroksen loppuun. Virkkaa samanlaisia kerroksia kunnes työn korkeus on n. 10 -11 cm ja aloita kavennukset virkkaamalla pylväitä (pylväs pylvääseen) ilman välisilmukoita 2 kerrosta.  Seur. krs: toistaen *5 pylvästä ja jätä yksi ed. krs:n pylväs tyhjäksi*.  Sitten kerros *4 pylvästä ja yksi väli*.  Jokaisella kerroksella pylväsryhmä lyhenee yhdellä.  Lopuksi kerros kiintein silmukoin ja lankojen päättely.

      1262627396_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Myssyä kannattaa sovittaa varsinkin kavennusvaiheessa ja tihentää/harventaa kavennuksia tarpeen mukaan.

Myssyyn voi halutessaan kiinnittää somisteeksi esim. virkatun kukan, perhosen tai jotain muuta sopivaa.

edit. 7.1.10 eli uusinta  Infoa kampanjasta TÄÄLLÄ

edit. 14.1.10  Matleena on kehitellyt kivan neulotun sytomyssyn , jonka ohje löytyy Matleenan blogista TÄÄLTÄ

edit. 16.1.10 julkaisin blogissani Virkatun Kukkaohjeen, joka sopiii hyvin sytomyssynkoristeeksi . Ohje löytyy TÄÄLTÄ

Huom. Kaikki  blogissani tähän keräykseen  liittyvät uutiset löytyvät blogini sisällysluettelosta  Sytomyssykeräys 4.1-30.4.10 -kategorian takaa.

                                            Edit. 16.6.10

Kampanja on käyty, mutta keräys kuitenkin jatkuu yhä eli myssyjä voi lähettää suoraan OYS:iin osoitteeseen

OYS, Syöpätautien pkl
PL22
90029 OYS

Viitteeksi voi laittaa "sytomyssyjä"

Myssyjä voi  viedä myös suoraan syöpäpoliklinikalle.

Syöpätautien  pkl toimii 25.8. saakka väliaikaisissa tiloissa , sisäänkäynti A4 tai B3, osasto 39, 4krs.

Remontin jälkeen sisäänkäynnit ovat B 3 tai A 3:1

Minä voin toimia jatkossakin yhteyshenkilönä OYS:n sytomyssyasioissa esim. jos joku haluaa lahjoittaa vaikka lankoja keräykseen, voin välittää niitä tekijöille. Tiedän montakin myssyn­tekijää, jotka haluavat jatkossakin sytomyssyjä tehdä. Sytomyssyasioissa minuun saa jatkossa yhteyden sähköpostilla : [email protected] tai puhelimella  044-2797857 . Tässä vielä suora linkki juttuun Ruusunpäivän luovutustilaisuudesta.


Terveisin Seijasisko