Minä aloitin  eilen  jouluvalmistelut( ..jos ei lasketa joululahjojen neulomista)...siis liian myöhään ....no en todellakaan. Kirjoittelin kolmisenkymmentä joulukorttia ja piipahatessani ostamassa lankaa marketista ostin havukranssin marketin edessä olevalta kauppiaalta.

Tänään olen ollut neljä tuntia kaupungilla ja joululahjat on kaikki melkein ostettu. Minulla oli jo kaupungille  mennessäni suurinpiirtein mielessäni kaikki mitä tarvitsen..vain yksi pikkujuttu jäi puuttumaan , mutta luulenpa että sekin löytyy samalla kertaa kun käyn ruokaostoksilla marketissa. Kaupungilla oli oiken mukavaa. Oulun Rotuaarin jouluvalot ovat niin kauniit ja muutamat ikkunat niin hienosti koristeltuja, että harmittelin, ettei ollut kameraa mukana. Ostosten lomassa vietin mukavan hetken viihtyisässä kahvilassa.

Huomenna jatkan joululahjojen neulomista ja käyn uimahallissa jumpalla ja vesijuoksemassa. Keskiviikkona aloitan joulusiivouksen. Oikeasti teen vain tavallisen hyvän perussiivouksen , mutta käytän siihen kaksi päivää aikaa  ja vain siksi. että  haluan että  jää aikaa muuhunkin  elämään kuin siivoamiseen.  Perjantaina   voisin vaikka katsella jo muutakin joulukoristetta esille otettavaksi.  Perjantai-iltana niinkuin monena muunakin joulukuun iltana sytyttelen kynttilöitä kodissani ja neulon joululahjoja. Lauantaina leivon. Minulla on aivan mainio taatelikakun ohje, joten leivon kakun ja samalla voisin tehdä piparitaikinan. Aikaa jää kyllä vielä vaikka uimahallissa käymiseen. Siellä onkin mukavaa ennen joulua käydä, kun väkeä on vähemmän. Sunnuntaina leivon piparit ja teen jotain oikein hyvää ruokaa perheelle ja vaikka piparikahvit sitten jälkiruoaksi. Sunnuntaina haluan myös ehdottomasti mennä Oulun Tuomikirkkoon laulamaan kauneimpia joululauluja.

 Maanantaina ja Tiistaina varmaan on  "suurin työ" on käydä kaupassa ja ostaa kaikki joulun ruuat, joten vesijumpallallekin vielä hyvin  ehtii. Jouluaattoaamuna leivon valmiista taikinalevyistä pari pellillistä torttuja ja keitän riisipuuroa. Yksi parhaimpia aaton hetkiä on minulle istahtaa aamulla torttukahville kaiken touhun keskellä. "Voi hyvänen aika olenko unohtanut joulupullan!!? "Siis oikeasti en ole ..yhtään enempää ei tarvitse leipoa, kun on kakkua, torttua, pipareita , suklaata....siis kuitenkin taas aivan liikaa!! Koristelemme perheen kesken kuusen aattoaamuna ja puuron syömme puolenpäivän aikaan ja kello viideltä meilllä on joulupäivällinen. Joulupäivällisellä on melkein kaikki perinteiset jouluruuat kohtuullisessa määrin. Olemme kokemuksesta oppineet, että esim.n. kolmenneljän-kilon valmiskínkkupalanen käy meille oikein hyvin.Lanttulaatikko onkin pikkujuttu tehdä valmiista soseesta aattona itse , porkkanalaatikko, rosolllit ym.  ovat varmaan meillä tänä vuonna "muitten äitien tekemiä". Lohi toki on itse suolattua. Lipeäkalaa tekisin mieluusti, mutta kun muut perheenjäsenet inhoavat jo sen hajua niin sitä ei sitten  meidän joulupöydässä ole. Jouluaterialla meillä on tänä vuonna kuusi henkeä.

Tietenkin minulla tässä vasta eläköityneenä on aikaa, mutta siltikin olen sitä mieltä, että  joulun takia ei kannata stressata.  Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty eikä kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen. Pienistä jouluaskareista voi nauttia rakkaimpien joululaulujen  soidessa taustalla.Rauhallista ja nautinnollista joulunalusaikaa kaikille!!

Seijasisko