Eilen illalla saimme ystäväpariskunnan  meille illalliselle. Tyttäremme oli myös illallisella.

Seuraavassa vähän tarjoiluista:

1996095.jpg

1996099.jpg

Alkupalaksi tarjosin Kreikkalaista salaattia ja pitaleipää.

1996103.jpg

Pääruokana Moussakaa eli kreikkalaista munakoiso-kesäkurpitsa-lihapaistosta.

1996196.jpg

Jälkiruuaksi tarjosimme  snapsit Ouzoa (jota saa nykyisin Suomenkin Alkosta), pannukahvit ja vaniljajäätelön ja  murustetun  Halvan kera. Halva  on makeaa, seesaminsiemenistä, sokerista ym. tehtyä herkkua. Kreikassa ja Arabi-maissa käytetään sitä paljon. Halvaa ostin Oulun kauppahallista  Kreikkalaisesta herkkukaupasta, mutta sitä saa kyllä ihan marketeistakin.

1996136.jpg

Loppuilta aina puoleenyöhön saakka menikin sitten kreikkalaisen viinin ja hyvän  seuran parissa. Kiitos mukavasta vierailusta ystävillemme.

Koska tekemäni Moussaka on aina saanut niin paljon kehuja laitan tähän vielä reseptin, jonka ole jokus saanut Kyproslaiselta kokilta. Ruoka on aika isotöinen. Valmistamiseen menee kokoaisuudessaan aikaa n. 2 1/2 ,josta  menee tiiviisti lieden ääressa n. 1 ja 1/2 tuntia.

Moussaka ( n. kuusi annosta)

8 keskikokoista perunaa viipaleina
3 pientä tai 2 isohkoa munakoisoa viipaleina
3 pientä tai 2 isohkoa kesäkurpitsaa viipaleina
 oliiviöljyä

Ruskistetaan pannussa. Käytän oliivioljyä ja koska ruskistamista on paljon niin  käytän kolmea pannua yhtäaikaa.

Suurehkon uunivuoan pohjalle laitetaan ensin perunat sitten munakoisot ja sitten kesäkurpisat.

Sitten valmistetaan jauhelihakastike:

500 grammaa lampaan jauhelihaa ( saa ainakin Oulusta kauppahalllilta),
mutta  naudan jauhelihakin käy hyvin
3 sipulia
5-6 valkolispulinkynttä
pieni purkki tomaattipyrettä
400 gr. purkki tomaattimurskaa
mausteeksi oreganoa, basilikaa, minttua , kanelia ja hieman suolaa.
(lasillinen valkoviiniä)

Sipulit ja  kuullotetaan pannussa ja lisätään murskatut valkosipulit.
Sitten lisätään jauheliha ja ja kun jauheliha muuttuu harmaaksi lisätään tomattipyree, tomaatimurska
ja mausteet. Halutessaan voi lisätä joukkoon pari desiä valkoviiniä.

Valkokastike:

100 grammaa margariiniä tai voita
2 dl jauhoja
1 litra punaista maitoa
1/2 litraa vispikermaa
Parmesan juustoraastetta
2 kanamunaa
aromisuolaa ka kanelia

Sulata 100 grammaa voita tai margariiniä ja lisää jauhot ja sekoita. Sitten lisää hyvin vatkaten maito ja kerma. Keihauta kastike. Lisää mausteeksi aromisuolaa ja kanelia. Sitten lisää Parmesan juustoraastetta kourallinen koko ajan sekoittaen kunnes juusto sulaa. Ota kattila pois levyltä. Lisää kaksi kanamunaa hyvin vatkaten ja sitten onkin kastike valmis.

Kaada jauhelihakastiketta perunoiden, munakoisojen ja kurpitsojen päälle vuokaan ja päällimmäiseksi valkokastike.

Paista 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea n.50  minuuttia meidän uunissa.

  Ruoka on aika isotöinen. Valmistamiseen menee kokoaisuudessaan aikaa n. 2 ja puoli tuntia,josta menee tiiviisti lieden ääressa 1 ja puolituntia.

1996098.jpg

Kuvaa kokkausvaiheesta.Tässä  ei ole enää muuta kuin valkokastike tekemättä, jonka aineet vähän  tuhdit , mutta enhän ole tässä mitään arkiruokaa olla tekemässäkään. Pitkään vuokaan tein Moussakan kasvisversion tyttärelleni eli muuten valmistin samallalailla, mutta jauhelihan tilalta laitoin soijasuikaleita. Tyttäreni on lakto-ovo-vegaani eli maitotuotteet ja kanamunat hänelle käy.

1996102.jpg

Valmista  moussakaa, olkaa hyvä!

 Kali oreksi! (hyvää ruokahalua Kreikaksi)






.