Kertauksena ja tiedoksi mahdollisille uusille vierailijoille kerrottakoon, mikä  on sytomyssy ja mitä sytomyssyily on?

 Teemme sytomyssyjä lahjaksi syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneille ihmisille (naiset, miehet, lapset). Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen myssyjä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokeneelle ihmiselle.
 
 
Ensimmäinen keräyshän polkaistiin käyntiin viime vuoden tammikuun alussa Lankapirtin Matleenan ja minun toimesta.  Keräyskohteemme oli Oulun Yliopistollinen sairaala (OYS). Ruusunpäivänä viime Toukokuussa luovutimme OYS:iin 1168 myssyä. Koska tarve on jatkuva  ja monet sairalaan ilomielin vastaanottavat myssyjä, niin olemme jatkaneet myssyilyä.
 
 
Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta niissä on materiaali, ettei myssy kutita eikä hiosta hiuksettomassa päässä.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia.  Olen koonnut tänne linkkejä moniin sytomyssyksi soveltuviin myssyohjeisiin.  Sairaaloista on kerrottu meille, että kaivataan nyt kaivataa myös miehille soveltuvia myssymalleja. Tähän mennessä lahjoitetut ovat olleet pääasiassa paremmin naisille soveltuvia myssyjä.
 

 
Myssyihin on hyvä liittää pieni pahvilappu, jossa on myssyn materiaalitiedot ja pesuohjeet sekä mahdollisesti myssyn koko, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Kuvan kaunis myssymalli on TiiQn Tähdellinen.
 


Tähän keräykseen ei tarvitse ilmoittautua, vaan riittää, kun tekee myssyn/myssyjä ja toimittaa annettuun osoitteeseen haluamallaan tavalla.   Yksikin myssy riittää, sen avulla joku sairastunut kanssaihminen saa helpotusta arkeensa ja ehkä hiukan lohtua vaikean sairauden aikana. 

Olemme Matleenan kanssa olleet  yhteydessä Pohjois-Suomessa syöpähoitoja antaviin sairaaloihin. Niitähän on Oulun Yliopistollisen sairaalan (OYS) lisäksi myös keskussairaalat Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa ja Rovaniemellä. Lasten hoidot on keskitetty OYS:aan.

  Monia liikuttavia kertomuksia ja kiitollisia terveisiä myssyjen saajilta meille on välitetty.  Ilolla tuntuu henkilökunta  ottavan myssyt vastaan jaettavaksi potilaille, vaikka lisäähän se hiukan heidän työtaakkansa.Tällä alueella on paikallisia eroja myssyvarastoissa.  OYS:ssa on nyt hyvä tilanne naisten ja lasten myssyjen kohdalla, mutta miesten myssyjä sielläkin kaivataan.  Muissa alueen sairaaloissa ovat myssyvarastot pienemmät ja niihin kaivataan lisää kaikenlaisia aikuisten myssyjä. Esimerkiksi Kokkolassa on vain n. 30 myssyä jäljellä.  Myssyjä voikin toimittaa koko ajan muihin alueen sairaaloihin paitsi Kemiin, jossa on syöpäpoliklinikka remontin takia tilapäisissä ahtaissa tiloissa. Mutta kunhan remontti päättyy maaliskuussa, palataan asiaan.

Luettelen nyt vielä kertauksena Pohjois-Suomen sairaaloiden osalta osoitteet, joihin myssyjä voi toimittaa joko postitse tai viemällä itse paikan päälle.

Oulun Yliopistollinen Sairaala
Syöpätautien poliklinikka
PL 229
 
90029 OYS

Oulkun keskustassa toimiva lankakauppa Lumoava Lanka ottaa myös myssyjä vastaan ja toimittaa ne OYS:aan. Liike löytyy osoitteesta

Lumoava Lanka 
Pakkahuoneenkatu 17
90100 OULU
 
(vastapäätä urheiluliike Rintamäkeä)

Kainuun Keskussairaala
Syöpätautien poliklinikka
Sotkamontie 13
87140 Kajaani 

 
Keski-Pohjanmaan Keskussairaala 
Syöpätautien poliklinikka
Mariankatu 16-20
67200 Kokkola
 
Lapin Keskussairaala
Syöpätautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
96400 Rovaniemi

Muita sytomyssyjen toimitusosoitteita voi etsiä linkkien takaa oikealta sivupalkista. Uusia keräyksiäkin  voi perustaa ja me Matleenan kanssa olemme valmiita tarvittaessa auttamaan alkuun.


 
Olemme saaneet useampia lankalahjoituksia, joita monet ahkerat kädet ovat muuttaneet myssyiksi.  Viimeksi Matleena toi mukanaan  Äkäslompolossa käydessään  sikäläisen
Neulepajan omistajalta Pirkolta  pari kiloa hyvää puuvillalankaa. Aiemmin Marraskuussa saimme  häneltä jo laatikollisen lankaa.  Ne langat on jo jaettu tekijöille ja niistä on valmistunut paljon hyviä myssyjä.  Tämä parin kilon erä on vielä jakamatta, joten halukkaat myssyntekijät Oulun seudulla ilmottautukoon Matleenalle joko kommentilla tai s-postilla:  aikkara08 @ gmail. com  (jätä välit pois).
 

Hyvää viikon jatkoa!

t. Seijasisko

JK: tämä kirjoituksen  myssykuvat ovat eri tekijöiden neulomia/virkkaamia ja OYS:iin jo toimitettuja myssyjä. Seijasisko