Tässä teille Moussakan ohje, jonka olen keventänyt Kyproslaiselta kokilta saadusta ohjeesta.

 


 

. Moussakani onkin nyt  terveellistä ja vähänkalorista ja minusta silti tosi maukasta. Jujuna ihan oma mainio maustemaailmansa . Kermalisäyksiä ei todellakaan tarvita!!!

Seijansiskon kevyempi Moussaka ( 6-8 annosta)

 8 keskikokoista perunaa viipaleina
2 keskikokoista munakoisoa viipaleina
2 keskikokoista kesäkurpitsaa viipaleina
Rypsiöljyä tai oliiviöljyä vuoan voiteluun

500 grammaa naudanpaistijauhelihaa tai lampaanjauhelihaa
  2 isoa sipulia
pieni purkki tomaattipyrettä
 390 gramman purkki valkosipulitomaattimurskaa esim pirkka
mausteeksi oreganoa, basilikaa, minttua , kanelia ja hieman suolaa.
(lasillinen valkoviiniä)

50 grammaa margariiniä tai voita
1 dl jauhoja
1 litra rasvatonta maitoa
  30 grammaa parmesan juustoraastetta kastikkeeseen
2 kanamunaa
aromisuolaa ja  kanelia

10 grammaa parmesania ruuan päälle

Pilko munakoisot siivuksi ja levitä ne laakealle alustalle. Ripottele paloille hieman suolaa. Anna munakoisosiivujen “hikoilla” puolituntia.Näin poistuu munakoisosta kitkerä maku.

Voitele vuoka ohuesti ruokaöljyllä ja lado kerroksittain ensin viipaloidut  perunat,  munakoisot ja päällimmäiseksi kesäkurpitsa.

Sitten valmistetaan jauhelihakastike: Sipulit kuullotetaan pannussa. Sitten ruskistetaan liha ja lopuksi lisätään tomattipyree, valkosipulitomaatimurska ja mausteita maun mukaan tai 1 tl oreganoa, 1 tl basilikaa, 1 tl minttua, 1 tl kanelia ja hieman suolaa.  Halutessaan voi lisätä joukkoon pari desiä valkoviiniä .

Valkokastike: Sulata 50 grammaa voita tai margariiniä ja lisää jauhot ja sekoita. Sitten lisää hyvin vatkaten maito.
Keihauta kastike. Lisää mausteeksi 1tl aromisuolaa ja tl kanelia tai maun mukaan. Sitten lisää Parmesan juustoraastetta 30 grammaa koko ajan sekoittaen . Ota kattila pois levyltä. Lisää kaksi kanamunaa hyvin vatkaten ja sitten onkin kastike valmis.

Kaada jauhelihakastiketta perunoiden, munakoisojen ja kurpitsojen päälle vuokaan ja päällimmäiseksi valkokastike.

Ripottele päälle Parmesan juustoa n 10 grammaa.

Paista 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea n.50 minuuttia meidän uunissa.

 

 

 

 

 

 

Näin kevensin ohjetta:

 

 

1. Ladoin kasvisviipaleet uunivuokaan ruskistamatta niitä öljyssä

 

 

2.vaihdoin valkokastikkeen kokomaidon rasvattomaan maitoon.
3. jätin kerman kokonaan pois
4. laitoin margariiniä valkokastikkeeseen vain 50 grammaa  eli puolet vähemmän kuin ohjeessa
5.Laitoin vehnäjauhoja kastikkeeseen puolet vähemmän kuin ohjeessa eli 1 dl.
6. "kourallisen" Parmesanjuustonraaste sijasta mittasin maitokastikkeeseen 30 grammaa parmesan juustoa ..ja lopuksi sirottelin 10 grammaa Parmesania kastikkeen päälle.

 

 

 

 

 

Laskin Kalorilaskurin avulla että ruoka keveni ainakin -500kaloria/ annos!