Huhtikuun vanha kuva on otettu päivälleen 53 vuotta sitten ja kuvan takana lukee äitini käsialalla "Seija-Siskon kastetilaisuudessa 6.4-58 Kemijärvellä." Kuvan takana myös leima missä  lukee Valokuvaamo Paula Hirsiö, Kemijärvi.Kuvassa oikealta siskoni, isäni, Ritva-kummini/serkkuni , äitini , minä ja ukkini ja veljeni. Ukki oli matkannut Kuhmosta asti kastetilaisuuteen.  Kuhmon ukki oli äitini isä ja minulle hyvin tärkeä. Minulla on paljon hyviä muistoja hänestä. Hän kuoli kun olin 18-vuotias. Kaikki muut kuvan henkilöt ovat vielä elossa.

Äitini on aina pitänyt klassisesta musiikista ja minut onkin nimetty aikansa urkutaiteijan Seija-Sisko Raution mukaan. Itse aina ajattelen, että olen saanut toiseksi nimekseni äitini etunimen Sisko ja olinhan minä jo syntyessänikin pikkusisko.

Kuvan kastemekko on kiertänyt meillä suvussa. Ensimmäisenä sillä on kastettu enoni vuonna 1922, seuraavaksi äitini vuonna 1926 ja sen jälkeen lähes jokainen meidän lähisuvun vauva mm. omat lapseni. Viimeksi kastemekkoa tarvittiin pari vuotta kun siskontyttäreni sai poikavauvan. Helmaan on sinisellä  kirjailtu kaikkien nimet ja vuosiluvut.

Kastemekkoonhan laitetaan perinteisesti vaaleansiniset tai vaaleanpunaiset silkkinauhat riippuen onko kyseessä poika- vai tyttölapsi. Äitini keksi tuolloin ihan kivasti laittaa pääsiäisen kunniaksi mekkoon kauniin keltaiset nauhat ja  sanoi tunteneensa itsensä siinä asiassa rohkeaksi peräti radikaaliksi.


Kastetilaisuuteni pidettiin ensimmäisessä kodissani Kemijärven keskustassa, jossa viisihenkien perhe asusti  kahta  huonetta ja keittiötä. Kuvassa seinällä on äitini ompelema ryijy nimeltään Elämänlanka. Ryijy komistaa nykyisin siskoni olohuonetta. Kuvassa näkyvät mustavalkoiset kanavatyöt ovat äitini juuri tuohon kotiin tekemät ja ovat nykyisin vanhempieni makuuuhuoneen seinällä. Äitini muistelee myös, että oli ommellut  mekon isosiskolleni juuri näitä juhlia varten. Asuimme Kemijärvellä vuoteen 1961, jonka jälkeen muutimme Rovaniemelle. Asuin Rovaniemellä vuoteen 1986, jolloin muutin Ouluun. Rovaniemi on myös synnyinpaikkani.