Budapest Torstaina 9.7.2009

Täällä ollaan  Roiston kanssa (aviomieheni) ...lennot menivät  mukavasti patalappua virkatessa. Matka kesti  välilaskuineen yhteensä viitisen tuntia. Heti Budapestin lentokentalle tullessa opin Unkarin kielta...

nimittain naisten vessan ovessa luki etta Nök, mika siis tarkoittaa etta Naiset.

Lentokentalta hyppasimme bussiin ja bussin paatepyskilta Metroon. Metrossa juttelin eraan suomalaisen naisen kanssa, joka asuu taalla ja opin hanelta etta Közsönöm tarkoittaa Kiitos. Kun palasimme tunnin reissaamisen jalkeen taas maan pinnalle niin eteemme avatui Tonava ja Unkarin Parlamenttitalo.

Aurinko paistoi ja lamminta oli mukavat 20 astetta.

Menimme seuraavaksi pieneen ulkoilmaravintolaan Tonavan rannalle ja nautimme lasilliset olutta ja voileivat. Käytin eka kertaa sanaa Közsönöm tarjoilijaa hymyilytti -no  ainakin hän ymmärrsi, mitä tarkoitin . Yritimme lukea unkarinkiellella ruokalistaa ja kuuntelimme unkarilaisten puhetta naapuripoydassa.Kieli kuulostaa mukavalta ,mutta niin vaikealta, etta Unkarin opintoni paattyvat luultaviimin tahan. Mutta sanoilla Közsönöm ja Nök parjaankin jo aika pitkalle.Silmänisku

Kahden maissa kirjauduimme  Tonavan rannalla sijitsevaan Art´otel Budapestiin . Hotelli on siisti, taiteellinen viihtyisäkin omalla modernilla tavallaan.

Henkilokunta puhuu hyvaa englantia ja palvelu on ollut tahan saakka ystavallista.

Huone on  pienehkö , mutta mukava  ja modernisti kalustettu sekin.Hymy

Art´otel Budpestin taidetta.Cool

Näköala huoneemme ikkunasta on Linnavuorelle päin. Ylhäällä näkyy Linnavuorella sijatseva Kalastajanlinnake, (josta kerron myöhemmin lisää). Linnakkeen takana Matiaksen Kirkon torni, joka oli remontissa.

Levättyämme lähdimme Linnavuorelle .

Vuorelle pääsee kävellen mutta  myös rinnehissillä.

Linnavuori  on historiallinen ja hyvin säilynyt paikka. Siellä on useita nähtävyyksiä  joista huomattavin Budan linna.

Sieltä on myös mukavat näkymät alas Tonavan rannalle.

Linnavuoren mukulakiviset kadut ja useat paikan rakennuksista ovat 1300-luvulta saakka, jolloin alueella asui ylimystöä ja käsityöläisiä.

Kavelimme Linnavuoren vanhankaupungin  kaduilla ja levahdimme hetkisen  kahvilassa.


Illan päätteksi menimme illalliselle ja nautimme hyvästä ruuasta viulistin soittaessa "Tonava kaunoista". Hymy

Kymmenen aikoihin olimme jo niin väsyneitä että päätimme mennä taksin kyydissä  hotelille.


Hyvää yötä Budapestistä.


Perjantai 10.7.2008

Tänään aloitimme päivän nauttimalla hotellin  buffetaamiainen ja kello 11. suuntasimme Erzsepetin aukiolle, josta lähdimme kaupunkikiertoajelullle

...vaaleanpunaisella sightseeingbussilla.(Roisto olis tietenkin halunnu vaaleansinisen bussin Nauru)

Bussi kierteli kaksi ja puoli tuntia  tärkemmillä nähtävyyksilllä . Selotus oli englanninkielinen . Kaikkea ei mitenkään voi muistaa  eikä sulattakkaan yhdellä kertaa. Onneksi netistä voi tähän  tarkistella tietoja ja samalla tämä on itsellekin hyvää kertausta  .

Päivä oli pilvinen  ja lämmintä n. 20 astetta. Sen verran tuli alkumatkasta muutama sadepisara niskaan että kertakäyttösadetakille  oli tarvetta .Välillä oli pieniä kuvaustaukoja ja Linnavuorella oli pieni opastettu kävelykierros ja levähdystauko. Seuraavssa juttua ja kuvia  kuvia matkan varrelta

Budapestin oopperatalo, jonka on suunnitellut arkkitehti Miklós Ybl vuonna 1884. Oopertalossa on kuuleman mukaan  loistava akustiikka ja samanaikaisesti rakennukseen mahtuu yli 1200 vierasta nauttimaan musiikkiesityksistä.

Terrorin talo on museo, joka on  on perustettu vuonna 2002 kommunistien ja Natsien harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhrien muistoksi.

Sankarien aukio on rakennettu unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi. Alueelle on pystytetty useita patsaita, näistä merkittävimpiä ovat 900-luvun lopulla valtaan nouseen kuningas Tapania esittävä patsas ja 36 metriä korkea unkarilaisten maahantuloa juhlistava patsas.

Sankarien aukion  takaa avutuu Budapestin suurin  puistoalue nimetään  Citypark.

Cityparkisssa on mm. Budapestin  eläintarha , huvipuisto ja

 Szezhenyin kylpylä(josta kerron  enemmän myöhemmin) Upeita kylpylöitä Budapestissä on useita.

Tässä ylitämme Tonavaa Elizabethin siltaa pitkin. Kuvassa näkyy Linnavuorella sijaiseva komea Budan linna.Budan linna toimi 1200-luvulta lähtien kuninkaiden asuinpaikkana useiden vuosisatojen ajan. Nykyään rakennuksessa on Nykytaiteen museo, Budapestin historiallinen museo ja Unkarin Kansallisgalleria.


130 metriin nouseva Gellért-vuori sijaitsee keskeisellä paikalla Budapestia Vapauden sillan ja Elizabethin sillan välissä.

Vuorelta on huikeat näköala ympäri Budapestia.

Linnavuorella bussi  pysähtyi Kalastajalinnake eteen ja kavelimme linnoituksen  portaat yläs vuorelle.Kalastajalinnake on kaunis 1800-luvulla valmiiksi saatettu keskiaikaista linnoitusta muistuttuva linna, joka koostuu lukuisista holvikaareista, tornista ja näköalapaikoista.

Kaunis linnake on turistien suosiossa mm. siksikin  että  näkymä on hieno kauas Tonavan toiselle puolelle.

Kierroksen päätteksi tulimme Parlamenttitalolle,jossa  oli vajaan tunnin opastettu kierros parlamenttitalon sisällä.

Parlamettitalon Budapestin suurin rakennus ja  rakennettu 1800-luvun lopulla ja sen tarkoitus oli kuvastaa silloisen Itävalta-Unkarin valtaa ja voimaa. Kun parlamenttitaloa alettiin suunnitella, pääministerinä silloin toimiva Kálmán Tisza ilmoitti ettei rakennuksen rakentamisessa säästellä rahaa. Unkarin Parlamettitalo on saanut vaikutteita Lontoon Parlementtitalosta.

Kylläpä sielläsisällä olikin upeaa ja mukavaa kun sain sisälläkin kuvata .

Tulimme sivuovesta  ja kävelimme käytävää pitkin kauniin portaikon eteen.

Portaiden edessä oli sisäänkäynti, joka on auki ainoastaan silloin kun ulkomaisia Vip-vieraita käy parlamenttitalossa. Roisto ihmetteli  että miksi sisäänkäynti oli kiinni  kun me Silmäniskuvierailimme parlamenttitalossa.Nauru

Hulppeat kullalla ja messingillä koristetut portaikot johtivat  pyöreään saliin jossa oli  Unkarin  kuninkaiden patsaat   ja keskellä oli  vitriinissä.

Nykytiedon mukaan 1000-luvulla tehty Unkarin kuninkaiden Pyhä kruunu  joka onkin  Unkarin kansallinen symboli.Tämä oli ainut  paikka talon sisällä missä ei saanut käyttää salamavaloa.

Näimme myös parvelta Unkarin parlamentin istuntosalin. Parlamentin jäsenet olivat kesälomalla.

Salin edessä oli entinen sikarihuone. Nykyisin siellä ei saa enää polttaa..

..mutta ikkunanlaudoilla olivat jäljellä hopeiset sikaritelineet ja telineissä oli aikoinaan numeroitu sikarin paikka jokaiselle   parlamentin edustajalle ja telineissä  oli aina valmiina  maailman parhaimpia sikareita.

Vielä kauniita portaikkoja alas ja vajaan tunnin mittainen kierros päättyi siihen.

Parlamenttitalon sisätiloista  näimme vain pienen osan. Suurimpaan osaan taloa eivät tavalliset ihmiset pääse. Parlamenttitalosta löytyy mm. jokaiselle edustajalle  omat työhuoneensa . Vain Unkarin presidentillä on toimisto  Linnavuorella.

Kiertoajelu olikin hyvä juttu, sillä samalla saatiikin kaupungista  päivän aikana jonkinmoinen  yleiskuva ja tietää nyt vähän mitä on missäkin ja mihin paikkoihin haluaa mennä vielä tarkemmin tutustumaan.

Opin myös kertoajelulla mm. seuraavaa: Budapest on vajaan kahden miljoonan asukkaan kaupunki. Kaupunki perustettiin vuonna 1873, jolloin Buda, Pest ja niin kutsuttu Vanha-Buda yhdistettiin yhdeksi suureksi kaupungiksi. Budapest on jakautunut kahteen osaan Tonava-joen kummallekin puolelle: lännessä kukkulaiseen Budaan ja idässä tasamaiseen Pestiin. 

Kierrokselta menimme metrolla  Budan puolelle hotelliimme levähtelemään ja tarkoitus oli lähteä vielä kävelykadulle Pestin puolelle illastamaan. Päivä oli kummikin ollut sen verran tapahtumarikas  että tyydyimmekin pieneen iltakävelyyn ja  illalliselle kivaan pikkuravintolaan hotellin lähistölle.
 

Viszlát = näkemiin Hymy ja huomiseen!