Olen käynyt elämäni aikana vain kerran Kreikassa keväällä 2007, jolloin vietimme  Roiston kanssa Kreetalla aivan  ihanan pariviikon loman.

1264343527_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Siitä reissusta  jäänyt mieleen erityisesti viihtyisät,  pienet,  tunnelmalliset Tavernat, joissa useimmissa oli tosi   ystävällinen palvelu ja erittäin  hyvää ruokaa.  Paitsi että  Kreikkalainen  ruoka on  hyvää ja se on myös terveellistä . Kasviksia ja merenantimia  käytetään paljon. Liharuokaa kreikkalaiset syövät yleensä  vain kerran viikossa ja  silloin käytetään tavallisimmin lampaan -tai siipikarjan lihaa.

Oliiviöljyä käytetään lähes kaikkeen ruuanvalmistukseen  myös leivontaan. T
uoreita yrttejä suositaan, joista yleisimpiä ovat  basilika, minttu, oregano ja laakeri. Kaneli, muskottipähkinä ja valkosipuli  ovat myös yleisesti käytettyjä mausteita. Lehmänmaidon sijaan  käytetään  usein vuohenmaitoa, josta tehdään myös herkullisia  juustoja  kuten kuuluisaa Fetaa.

Erilaiset yrttiteet ovat suositumpia Kreikassa kuin kahvi.

Leivonnaisista yleisiä ovat makeat  hunajaleivonnaiset 'baklavas' ja 'kataifi'. Baklavas on tehty suussasulavan rapeasta taikinasta, filosta. Itse en ole baklavaa koskaan valmistanut, mutta olen noita makoisia, pieniä  baklavasleivoksia  maistanut  sekä Kreetalla  että Suomessakin Kreikkalaisessa ravintolassa .Baklava-leivoksia  voi ostaakin  Suomesta ainakin Oulusta Kauppahallin Kreikkalaisesta kaupasta. 

Meistä  on mukavaa silloin tällöin  kokata hyvää ruokaa, kattaa kauniisti ja pyytää ystäviä illalliselle. Niin teimme eilenkin ja tarjolla oli kreikkalaista ruokaa.

1264409471_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Alkuruuaksi  Roisto kokkasi Fetasaganakia.

1264339718_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

eli tomaattiviipaleita, joiden päälle laitettu  paprikaa, valkosipulilastuja, oliiveja ja Fetajuustoa. Mausteina  basilikaa, oreganoa ja paprikajauhetta . Kasvisten päälle pirskoteltu vielä   oliiviöljyä ja koko komeus  on paistettu uunissa 240C asteen lämmössä n. 15 minuuttia.Kieli ulkona

Minä kokkasin pääruuan eli  Moussakan,

1264339835_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

joka on munakoiso-kesäkurpitsa- jauheliha vuoka, johon laitan  reippaasti mausteita kuten  muskottipähkinää , kanelia, minttua ym.  Moussakaa  ole kokannut useasti  ennenkin .Se on aika isotöinen valmistaa , mutta palkitseva - sillä se on aina  saanutaina kaikilta kovasti kehuja.Hymy Alkuperäisen  ohjeen olen saanut Kyproslaiselta kokilta ja  ohjeen olen joskus julkaissutkin blogissani TÄÄLLÄ.

1264340396_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tarjolla oli myös hyvää kreikkalaista punaviiniä ja pitaleipää.

Jälkiruuaksi keitin  pannukahvit,

1264340066_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

jotka nautimme kera leipomani  Fanouropitan. Fanouropita  on kakku , jossa  maistuu mm. kaneli, muskottipähkinä, siirappi  ja saksanpähkinä ja suuhun jää lopuksi mukava karamellinen jälkimaku. Kakkua   leivotaan Kreikassa pyhän Fanourioksen  päivänä  27. elokuuta.  Naiset vievät kakut tuolloin kirkkoon siunattavaksi. Leipojien kesken on varsinainen kilpailu siitä , kuka leiponut herkullisemman  Fanouropitan. Messun jälkeen kakut nautitaan kirkossa tai ne vaihdetaan ne  naapurien kesken ja syödään kotona.

 

1264341550_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sekä vieraat että isäntäväki saivat ruuasta hyvän olon ja mielen ja iltaa jatkoimme iloisen seurustelun  merkeissä  olohuoneen puolella  aina puolille öin . Kiitos ystävillemme hyvästä seurasta ja ihanasta kuvan tulppaanikimpusta!Tapaamisiin!

Hyvää sunnuntai-iltaa kaikille!

Seijasisko